Uimahallin ja urheiluntalon kiireellisyyteen malttia, mutta päätöksiä pitää tehdä

Imatran kaupungin valtuuston miniseminaarissa 178.2020 kaupunginjohtaja Kai Roslakka kertoi sanoin ja osoitti visuaalisesti, että mitä tulee Imatran väestöennusteella tapahtumaan seuraavana kymmenenä vuotena. Tavoite oli aiemmin asetettu tietylle tasolla väestömäärän kehityksessä ja nyt toteuman tarkastelussa luvut kertoivat karua kieltä.

Näiden päivitettyjen lukujen keskellä mietitään samaan aikaan tärkeitä isoja menokohteita, joihin pitäisi repiä kymmeniämiljoonia euroja. On pito- ja elinvoima menokohteita (mm. uimahalli ja urheilutalo). On menossa laajoja selvityksiä erilaisista elinvoimaan liittyviin ”hankkeisiin”. Revitäänkö nämä miljoonat mahdollisesti kuntalaisten selkänahasta, valtionrahasta, sijoittajilta tai jostain muualta? Lähes varmaa on aina se, että kuntalaiset joutuvat näihin osallistumaan jollakin tasolla veronmaksajan roolissa.

Mutta, ettäkö se suuri kertainvestointi uuteen uimahalliin ja urheilutaloon. Investoinnin hinta uudisrakennuksilla ja/tai peruskorjauksella lienee siellä 20 miljoonan hujakoilla. Samaan aikaan asukasluku vähenee ja verotulot pienenee. Loppupeleissä urheilutalo ja uimahalli ei edes olisi pakollinen menokohta kunnalle. Kuntalaiset ovat kuitenkin tehneet selväksi, että kyseiset palvelut tarvitaan Imatralla. Näissä palveluissa näen suurempana hyötynä kuntalaisten pitovoiman ja hyvinvoinnin. Elivoimaakin nämä lisäävät, mutta pienemmissä määrin (oma mielipiteeni). Mutta tuoko se näiden elinvoima paikkausta verotulon vähenemisen, jolla ei pelkästään kateta uutta investointivelkaa. 

Usea kunta on jo valinnut tietoisesti kevyemmän tien näiden samojan asioiden äärellä, kun kunnissa väki vähenee. Näissä kunnissa tehdään pienempiä kertainvestointeja esimerkiksi ylläpitämällä vanhaa sen mukaan mitä tarve on. Tällä voisi saadaan lisäaikaa selvittää, että saadaanko tuo väestöennuste oikenemaan. Ei tuo meidän nykyinenkään uimahalli ja urheilutalo ”yhdessä yössä hajoa”?

Esimerkiksi kymmenien miljoonien eurojen lisävelan ottaminen ja laitaminen nyt kerralla mm. uusiin uimahallin ja urheilutaloon. Mitä jos asia ei kannatakkaan, väestömäärä jatkaisi tippumista ja verotulot kunnalle pienenisivät. Onko Imatra valmis ottamaan tämän riskin? Kuitenkin pelataan osittain kuntalaisten verorahoilla. Pitää muistaa myös, että on muitakin elinvoima/pitovoima selvityksiä menossa, joihin myös rahoitus pitää hoitaa. Puhutaan lähivuosina kymmien, ellei jopa satojen miljoonien lisämenoeristä joka tapauksessa.

On syytä selvittää ensin nykyisten uimahallin ja urheilutalon jatkoaika lähivuosille.

Tämä on kirjoitettu yksittäisen kaupunginvaltuutetun ajatusten mukaan, ja tämä ei edusta yleistä Imatran Demarien mielipidettä.

Kirjoittanut Jani Telkkä / Imatran Kaupunginvaltuutettu

Scroll to Top