SDP: Valtuustoaloite Kolmen Ristin Kirkon pelastamiseksi

Imatran Sosialidemokraatit ovat tänään jättäneet valtuustoaloitteen Imatran Maailman kuulun Kolmen Ristin Kirkon Pelastamiseksi. Aloiteen on laatinut Emilio Urpalainen, jota Imatran SD -valtuustoryhmä kannatti yhtenäisesti. Aloite kokonaisuutena alla. Kuva imatra.kuvat.fi
KOLMEN RISTIN KIRKKO (Vuoksenniskan kirkko)
Imatralla sijaitsee yksi maailman arvokkaimpia kirkkoja, sanoo väitöskirjan Kolmen Ristin kirkosta tehnyt Sofia Singler Uutisvuoksessa 24.12.2020
Sofia Singler on kasvanut Alvar Aallon arkkitehtuuriin kotikaupungissaan Jyväskylässä, jossa Aalto-rakennuksia ei voi olla näkemättä. Asteittain hän eteni Kolmen Ristin kirkkoon, jota on tutkinut viimeiset neljä vuotta. Alvar Aallon merkitys alkoi selvitä hänelle vasta toden teolla, kun hän opiskeli arkkitehdiksi Englannissa ja USA:ssa.
– Vielä vuonna 2016 en osannut ymmärtää, kuinka tärkeä Kolmen Ristin kirkko on arkkitehtuurin historiassa. Pikkuhiljaa selvisi, että nyt ollaan suuren asian äärellä. Kyse on yhdestä maailman kautta aikain arvokkaimmasta kirkosta. (Sofia Singler totesi UV 24.12.2020)
  • Imatran kaupunki on osa Alvar Aalto- kaupunkien verkostoa, jossa on 23 kaupunkia Suomesta, Saksasta ja Tanskasta.
  • Vuoksenniskan kirkolla on tärkeä paikka Aallon tuotannossa ja on yksi suosituimmista kohteista ulkomaalaisten kävijöiden listalla.
  • Erityisesti japanissa ollaan hyvin kiinnostuneita Kolmen Ristin kirkosta ja erittäin huolissaan sen heikosta kunnosta. Japanilaiset ovat käynnistäneet kampanjan kirkon pelastamiseksi.
Euroopan neuvosto on valinnut 19.5.2021 päätöksellään Alvar Aalto Route- 20th Century Architecture and Desing- Kultturireitin, ensimmäisenä Suomesta, arvostettujen Euroopan neuvoston kulttuurireittien joukkoon.
Kulttuurireittistatus edistää Alvar Aallon rakennusten kansainvälistä tunnettavuutta ja vahvistaa Aallon tuotannon merkittävyyttä osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Kaikki maailmanperintökohteiksi ehdotettavat Aalto-kohteet kuuluvat myös Alvar Aalto- kulttuurireittiin.
Unescon maailmanperintölistan kansalliseen aieluetteloon esitetty kolmentoista kohteen kokonaisuutta edustaa Alvar Aallon modernia arkkitehtuuria.
Aieluetteloon esitettyyn kokonaisuuteen sisältyvät tässä vaiheessa
Alvar Aalon ateljee, Alvar Aallon kotitalo, Finladiatalo, kansaneläkelaitoksen päärakennus ja kulttuuritalo Helsingissä, Jyväskylän yliopiston kampus, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä, Paimion parantola, Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskus, Sunilan selluloosatehtaan asuinalue Kotkassa, Villa Mairea Porissa sekä Vuoksenniskan Kolmen Ristin kirkko Imatralla.
Kuinka moni Imatralaisista ymmärtää, minkä arvoisesta kulttuuriperintökohteesta puhutaan, kun puhutaan Alvar Aallon Kolmen Ristin kirkosta
Voimme vain kuvitella, jos Kolmen Ristin Kirkko saa Unescon maailmanperintökohdestatuksen minkälaisen matkailuliiketoiminnan nosteen ja tunnettavuuden se tuo Imatralle ja Vuoksenniskalle.
Imatran kaupunki ei kirkkoa omista, mutta kirkko sijaitsee Imatralla ja meillä Imatralaisilla on kunnia ja velvollisuus hoitaa kirkko takaisin sille kuuluvaan arvoonsa.
Valtuustoaloitteessani esitän, että Imatran kaupunki käynnistää välittömästi neuvottelut Imatran seurakunnan kanssa, jotta Kolmen Ristin Kirkon peruskorjaukselle löytyisi nopeasti rahoitus.
Scroll to Top