Valtuustoaloite: Aloite siistimmän ympäristön luomisesta kaupunkimme lapsille ja nuorille

Tiivistelmä aloitteesta

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että koulujen pihoilta sekä kaupungin leikkipaikoilta poistetaan töhryt jatkossa aktiivisesti heti niiden synnyttyä, ja että kaupunkimme alikulkutunneleista siivotaan vihdoin niissä jo mahdollisesti monia vuosia olleet töhryt. Lasten leikkipaikkojen ja koulumatkojen tulee olla sellaiset, että lapset voivat leikkiä niissä joutumatta altistumaan törkeille termeille ja kuville tai kiusaamiseen viittaaville teksteille. Mielestämme koulujemme ulkoisen ympäristön tulee olla yhtä edustavia ja yhtä hyvin kunnossa pidettyjä kuin uudet, hienot koulummekin. Esitämme, että Imatran kaupunki kehittää tarkan ja johdonmukaisen suunnitelman koulujen pihojen, koulujen läheisten alikulkutunneleiden sekä yleisten leikkipaikkojen törkeiden ja herjaavien tekstien siivoamiseen ja ehkäisyyn.

Aloitteen sisältö

Olemme pistäneet merkille, että koulujen pihoja koristavat valitettavan usein ala-arvoiset piirrokset ja tekstit, jotka eivät sovi lasten silmille. Töhryt ovat todella huonoa ja epäesimerkillistä luettavaa niissä leikkiville pienille esikoululaisille sekä myös koululaisille ja edistävät osaltaan lastemme ja nuortemme pahoinvointia. Emmehän halua, että lapsemme oppivat lukemaan tavaten leikkipaikoilla olevia herjaavia, törkeitä ja kiusaamiskulttuuria ylläpitäviä tekstejä?

Välillä töhryjen poisto on kestänyt jopa kuukausia, ja koko tuon ajan lapset lukevat päivittäin näitä tekstejä. Esimerkiksi yhdessä tekstissä luki taannoin erästä harrastajakuntaa koskevia kiusaamistekstejä, ja mielestämme tällaiset tekstit ovat osa kiusaamiskulttuuria, johon kaupungilla on nollatoleranssi. Näin ollen mielestämme koulujen tulee kiinteistöhuollon kanssa aktiivisesti yhteistyötä tehden huolehtia siitä, että tällaiset töhryt poistetaan esimerkiksi kerran viikossa, etteivät ne ole lasten näkyvillä pitkiä aikoja. Esitämme lisäksi, että koulujen valvontakameroiden avulla pyritään aktiivisesti selvittämään töhrijöiden henkilöllisyys, jotta töhryjen ennaltaehkäisyyn voidaan jatkossa puuttua yhä kohdistetummin.

Lisäksi esitämme, että kaupunkimme alikulkutunnelit siistitään kerralla kuntoon, koska osassa niistä on ollut jo vuosia samat sotkut seinillä. Nämä alikulkutunnelit ovat monen koululaisen koulumatkalla, ja niissä on myös tekstejä ja puhelinnumeroita, jotka kannustavat kiusaamaan yksittäisiä oppilaita. Tekstit osaltaan lisäävät turvattomuutta oppilaille, jotka ohittavat ne useita kertoja päivässä.

Esitämme myös, että kaupunki ottaa aktiivisen roolin leikkipaikkojen siistimisessä ja puhtaana pitämisessä. Esimerkiksi kävelykadun tai koskipuiston leikkipaikat eivät anna kovin hyvää kuvaa turisteille, jos niiden leikkikalusteissa lukee useita kertoja seksuaalivähemmistöjä pilkkaavia tekstejä ja sukuelinten kuvia.

Siisti kaupunkikuva on vetovoimatekijä ja käyntikortti kaupungistamme, ja ehdottamamme toimet tukevat kaupunkimme strategiaa, tukevat tavoitettamme saavuttaa Unicefin lapsiystävällinen kunta -status, edistävät myönteistä kuvaa kaupungistamme sekä lisäävät mm. oppimisympäristöjemme turvallisuutta.

Krista Nordberg ja Heini Vesterinen, 12.09.2022

Scroll to Top