Historia kiinnostaa ja Imatralla sitä riittää. Lähihistoriassa teollisuuden osalta sitä onkin kertynyt paljon kerrottavaksi. Alueemme ainutlaatuisesta menneisyydestä meitä kuitenkin muistuttaa päivittäin myös jääkausien muokkaama upea Vuoksi.
Vuoksi syntyi, kun sulava mannerjäätikkö alkoi muovata nykyisen Imatran maisemaa. Vuoksi on vaikuttanut koko Saimaan ja itäisen Suomen järvimaiseman kehitykseen, joka myös kansallisena kruununjalokivenämme tunnetaan.
Saimaa Geopark on ansaitusti kerännyt osakseen jo kansainvälistä tunnustustakin. Se on varmasti pörhistänyt myös meidän kaikkien imatralaisten rintaa ylpeydestä, jota tunnemme upeaa menneisyyttämme kohtaan. Onhan meillä myös hiidenkirnut, Vuoksenniska ensimmäisenä osana Salpausselkää ja kivikautinen asuinpaikka Lammassaaressa. Paikallinen historia on kiehtonut itseäni näin imatralaisena aina kovasti ja uudet löydöt ilahduttavat. Minkälaisia viestejä menneisyydestä Imatran luonto vielä kätkeekään?
Lammassaaren lisäksi lähistöllämme on kaikesta päätellen ollut elämää ja kuhinaa enemmänkin. Esimerkiksi Malonsaaressa on hiljattain tehty löytö muinaisesta asuinpaikasta. Eikä mikään ihme, sillä onhan Vuoksi toiminut ikään kuin elämän virtana Saimaan ja Laatokan välillä.
Vaikka menneisyys ei saakaan sitoa tulevaisuuden kehitystä liiaksi, on silti tärkeää punnita kaikkia näkökulmia päätöksenteossa. Kaavoitusta ja uusia asuinalueita suunniteltaessa onkin syytä tehdä huolellista pohjatyötä ja selvitettävä tarkkaan, löytyykö alueelta mahdollisesti myös muita mittaamattoman arvokkaita muinaisjäänteitä.
Parhaimmillaan arkeologiset ylpeytemme voidaan kääntää myös tulevaisuuden menestystekijäksi. Meillä on edustettuna jääkausi, kivikausi, keskiaika ja 1700-luku aina kenraali Suvorovin aikaan saakka. Miltä kuulostaisi esimerkiksi aikamatka jääkaudelle sulamisvesien virtaa seuraten, kivikautinen kaupankäynti tai elämysmatka keskiaikaisilla markkinoilla? Siinäpä vasta olisikin aineksia paikallisten matkailuvalttien kehittämiseksi.
Niina Malm
Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)